Mattor?

Ullmattor är nog det mest praktiska som finns.

Ull värmer fast den är våt, brinner väldigt dåligt och smuts fastnar inte. En matta av ull som gångmatta i hallen är oöverträffat. Allt skräp, snö och sand ligger kvar i mattan – som inte blir kall – och det är bara att skaka den så är den ren.

Man behöver aldrig tvätta en ullmatta. Det räcker att lägga ut den i snön ett par timmar så är den ren. Det har att göra med att ull är känsligt för temperaturer och när den hamnar ute i kylan så strävar den efter att återta sin form. Dvs fibrerna rör lite på sig. Och då ramlar smutsen ut. Som i en kappa eller rock av ren ull, man vädrar den, tvätt behövs inte om du inte spiller på den. Byxor och kjolar av ren ull hänger man ut och då försvinner veck, knän och bak – plagget återtar sin form.

Dom flesta av oss har sina ullmattor i finrummet. Om man har nån. För dom är himla dyra. Spunnen ull är en bristvara och det går mycket till en matta. Så det är klart att man vill ha den i finrummet när man nu kostat på sig en så fin matta. Men det är i hallen som den behövs! Det är ju där man har verklig nytta av ullens fina egenskaper.

I mer än femton år har jag gått och funderat på det här. Överallt i Sverige finns en massa får men vi har väldigt få spinnerier kvar.

När man pratar med fårägarna så är det inte många som tar rätt på sin ull. Dom flesta jag känner ser ullen som ett problem, för fåren måste klippas minst en gång om året och då måste man bli av med ullen och dom flesta bränner den. Vilket inte är så lätt eftersom ull brinner så dåligt.

Ett enormt slöseri. Svenska får producerar en väldigt fin ull som faktiskt är eftersökt. Den är glansig. Att den är så fin beror på klimat och föda – flyttar du ett svenskt får till Holland så blir inte ullen lika fin.

Nu har ju många sina får för köttet och skinnen. Ullen är som sagt bara ett problem och därför hålls inte fåren så att ullen blir optimal. Dom går inte ute på vintern (har väl också en del med vargproblemet att göra) och dom ligger inte på halm utan på annat strö som gärna fastnar i ullen och förstör den.  Man kastar in hö över ryggen på fåren så en massa hö fastnar i pälsen. Och många håller rena köttraser med ull som bara passar för stoppning. Allt det här gör att spinnerierna inte kan ta rätt på den ullen. Det blir för mycket att sortera bort, kvaliten skiftar väldigt och den måste rensas noga. Så den duger inte till stickgarn.

Våren 2012 bestämde jag mig för att nu måste jag göra nåt. Jag letade fram mappen med alla mattor jag gjort mönster till och började leta ull. Jag hämtade ull, sorterade och tvättade. Jag satte upp provvävar i stora vävstolen. Jag åkte på kurs till Sätergläntan för att lära mig spinna. En himla bra kurs måste jag säga. Jag prov-vävde och prov-spann och prov-vävde och prov-spann. Tills jag kom fram till den typ av matta jag vill göra.

Jag vill göra gångmattor av ull med trasmatte-karaktär. Slitstarka men ändå lätta. Så att man orkar lyfta ut och skaka dom :-) Genuin ullkänsla. Det är viktigt att man känner att det är ull man går på. Inte för tunn men heller inte stabbig. Och ändå ligga hyfsat still på golvet av sig själv. Och jag tycker faktiskt att jag lyckats. Stolt är jag!

Dom första riktiga mattorna blev klara i januari 2013 efter mer än ett halvårs idogt testande och krånglande med spinnsätt, täthet, varp och vävsätt.

Visst är det en hel del jobb med att sorterar ut den fina ullen och spinna allt för hand. Men det känns så himla bra att kunna ta rätt på ett ekologiskt material som växer runt om hörnet. Ingen olja och inga kemikalier och inget barnarbete och inga transporter i hundratals mil. Kan inte bli bättre. :-)

11 svar på ”Mattor?

 1. Jag vill gärna ha den stora mattan. Passar perfekt i hallen, precis som du påpekar! Så är det ju också kult att ha en matta som DU har gjort och
  dessutom ”från ax till limpa”.

  Kram
  Dan

 2. Ha, ha, gullig du är! Visst, jag reserverar den åt dig. Roligt att du vill ha den. Ska jag ta med den till Sura nästa gång jag åker till Västerås? Så får du titta på den först. :-)

  kram, Ingegerd

 3. Hejsan Ingegerd,
  Glad att veta det finns någon annan i världen som tänkar som jag!
  Jag kardar och spinner ock ska nu väva ull mattor! Jag också tar lång tid att funderar på ett projekt. Intressant!
  Jag har stickat mössor hela förråret och i höst fick en jätte bra deal på en vävstol. Det är en Union 36 kanske från 40 talet. Jag också har ganska mycket ospunnit ull. Därför tänkte jag att mattorna blir en bra idea.
  Så, jag har en fråga. Vilken tjocklek garn väver du dina mattor med? Är det väldigt kraftigt? Jag har en Louët med en vanligt flyer och funderar på att köpa en som kan användas till konst garn. Undrar vad du tänker?!

  Här är en länk som jag älskar om en portugüesiska kvinna som gör underbara mattor av ull för hand. Hur kan jag spinna så tjockt ull???

  http://saberfazer.org/2011/12/15/fatima-gomes-fiandeira-e-tecedeira/

  Tack i förväg!
  Susan

 4. Hej Susan! Samma här – jättekul att höra av dig. :-) Det är alltid mycket roligare om man är fler.
  När jag började med mattorna hittade jag ingen enda som gjorde sammaledes så jag har experimenterat jättemycket innan jag blev nöjd. :-)
  Dom mattor jag har på bild här på siten är vävda i gåsögon och liksidig spetskypert. Till varp tog jag mattlingarn eftersom man gjorde det förr och jag är inte säker på hur bomullsmattvarpen sliter på ullen.
  Jag spinner mattinslaget direkt från tott för att få struktur – mattorna blir väldigt ”platta” med finspunnet garn, ungefär som om du väver röllakan och inte blandar färger i inslaget. Det blir liksom inget liv i mattan. Jag navajotvinnar så det blir tretrådigt och det funkar om man har en Loüet som du ju har, för ögat på spinnrocken måste vara tillräckligt stort. Köpte bulk-spolar för att få plats med garnet och en traditionell vinge med fasta krokar som är 13 mm – gjord för tjockt garn. Den med glidande ”krok” funkade inte vid tvinningen, den var för trång.
  Det navajotvinnade nslaget blir ”rundare” än tvåtrådigt och jag tycker det lägger sig finare i varpen då.
  MEN – det tretrådiga blev för tjockt som inslag om man vill ha en smidig matta. Det blev stabbigt och stelt. Kanske bra till en finrumsmatta men för tungt till en hallmatta. Tycker jag. :-)
  Till slut började jag slå in varpgarnet i vartannat inslag och det blev bättre tycker jag. :-) Just nu spinner jag tvåtrådigt för att testa hur det är att väva utan inslag av varpgarnet. Det tar en stund att få ihop tillräckligt för en matta så bilder kommer nog inte förrän till jul, he he.
  Det vore så himla kul om du hör av dig hur det går! Både bra och dåliga saker. Så kan vi kanske tillsammans komma på det ultimata, he he.
  Jag kommer att stå på marknaden i Visby under medeltidsveckan, men bara torsdag och fredag och sälja garn. Ska du dit?

  När jag väver mattor går det åt ca 1,5 kg garn per kvm. Det vore himla bra att veta hur mycket det går åt för dig?

  • Hej igen!
   Undrar vad du gör när du tar av mattan från vävstolen?
   Går den direkt på golvet eller behöv det någon tvättning? Min blir färdig mycket snart och – 90cm x 2 meter! Äntligen! Bild kommer sen!
   Tack och hoppas alt är bra!
   Susan

 5. Hej Susan!
  Åh va roligt att du kommit så långt! Så duktig du har varit, en så stor matta tar sin tid, he he. Jag längtar efter att få se bild :-) . Allt är bra här, håller just på och spinner upp till nya mattor. Jag tvättar inte efter vävningen, jag tvättar allt garn innan jag väver så sen tvättar jag i stort sett aldrig efter det. :-) Jag bara drar ur och fåller. Ska du fålla eller knyter du frans?
  kramar
  Ingegerd

 6. Men vad roligt! Att hitta det här blogg.
  Har sökt i tre rike runt (Finland Estland Sverige) för att hitta någon som har kunskap om ull i mattväv.
  Jag planerar för en smidig men stadig ullmatta,eller snarare två 2.40 långa som skall vara bredvid varandra.
  Det som alla pratar om är att jag måste väva tjocka inslag, ta minst tre trådar mattgarn ihop i ett inslag, är ett allmänt råd. Men jag tycker att det finns risk
  att varpen syns och att det blir stelt.
  För länge sen har jag vävt en rana i tunt yllegarn. Den blev stadig och inslagen täckte varpen bra.
  Vad tror du? Skulle det fungera i mattan också?
  Har varpar för 20 skeed paltina Men inte dragit på stolen än. Tror du att det kan fungera?
  En till viktig fråga
  Ser att mattgarnet hos dig är slut för tillfället.
  Var kan jag köpa någorlunda billigt yllegarn. För mattan går det åt en hel del men kvalitén till mattgarnet behöver ju inte vara någon lik kammgarnets.

  • Antagligen lika roligt som för mig att få kontakt med andra som väver mattor. :-) Utbyta erfarenheter är viktigt! När du vävde en rana, vävde du inte den oliksidig? För det var i så fall det som gjorde varpen mindre synlig. Dvs det mesta av inslaget kom på översidan och det mesta av varpen på undersidan. Om jag vill väva en fluffig liksidig matta väljer jag 20-sked. Och jag väver alltid i linmattvarp eftersom den är mer hållbar än bomullsmattvarp. Om man väljer en ofärgad linmattvarp så syns den nästan inte, den smälter liksom in i de andra färgerna. EN oliksidig matta kan bli lite för gles i en 20-sked. Det beror ju på var den ska ligga och hur mycket den slits men om du ska ha den oliksidig så blir ju inslaget obundet i 1,5 cm. Och då är risken stor att man fastnar i trådarna när man går på den och på så sätt sliter av dom. Eller vad tror du?
   Men jag tror absolut att du har rätt i att om du tar ett tunnare inslag och slår tätare så syns varpen mindre. Jag tror att jag skulle valt en liksidig kypert av något slag i en 20-sked. Och sedan provat mig fram med olika tjocka inslag tills jag blev nöjd. :-) Tills det ser bra ut. :-) Billigt ullgarn kan vara svårt, jag spinner det mesta av mitt inslag själv. Hämtar ull gratis hos bönder. Men jag har köpt en del också, bl a Blomqvist hade billigt mattullgarn ett tag men jag ser nu att dom slutat med det. ( http://www.clb.se/ ) Ibland kan man hitta billigt ullgarn i secondhand-affärer, loppisar mm. Stickgarn går bra att väva med, man får ta många trådar i varje inslag och det blir lite mjukare och inte riktigt lika hållbart men fint. Jag gör av med ca 1,5 kg garn per kvadratmeter matta. Då blir den lagom tjock ock smidig tycker jag. :-)

 7. Hej! Väver du fortfarande på beställning? Skulle så gärna vilja ha en i guteull.
  MVH Birgitta Areskoug

  • Hej! Tack för förfrågan. Tyvärr har jag inte möjlighet att väva några mattor för tillfället.
   Med vänlig hälsning
   Ingegerd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *