Tvättråd

Ull – mattor, garn, tyger av ull mm

Normalt sett tvättas aldrig ull. Häng bara ut i friska luften och skaka sedan. Mattor kan man med fördel lägga ut i snön vid minus 15 och sedan bara skaka.

Vid temperaturväxling strävar ullen efter att återta sin form och hur långt den kommer beror ju på hur starkt den är bunden. I och med den rörelse som uppstår i materialet så ramlar smutsen ur. Ullfibern är nämligen så glatt att smutsen har inte gått in i den utan ligger mellan fibrerna.

Men ibland vill man tvätta ändå.  :-)

Ull och ylle tvättas helst för hand i handvarmt vatten med en liten skvätt hårschampo. Typ en tesked till ett par vantar. Skölj i minst tre vatten som långsamt blir kallare än tvättvattnet men inte kallare än den omgivande luftens temperatur. Gnugga och vrid inte utan krama ur vattnet. En separat centrifug är utmärkt, i centrifugen ligger materialet still och centrifugeringen gör det luftigare. Torka helst liggande, på en handduk eller liknande.

Ull tovar/krymper vid stark gnidning och stora temperaturväxlingar. Det gäller även luft-temperaturen, övergången mellan olika temperaturer måste ske långsamt. Du kan koka ullen om du värmer upp den väldigt långsamt men då måste du också sänka den väldigt långsamt. Det är svårt och rekommenderas INTE. Du kan exempelvis inte plocka upp materialet ur 60-gradigt vatten och lägga det på en kall diskbänk medans du spolar in 55-gradigt sköljvatten. Den kalla diskbänken ger materialet en chock.

 

Lin –   löpare, dukar, handdukar mm

Alla handvävnader i lin, bomull och blandningar dem emellan skall tvättas i 60 grader. Annars finns risk att färgerna blöder.

Lin är lite knivigt i dom första tvättarna. Det blir lätt skarpa veck som sen är omöjliga att få bort. Ett bra sätt att undvika detta är att lägga i blöt, bara ett par minuter i handvarmt vatten precis innan du slänger det i tvättmaskin. Ingen längre stund för då kan färgerna blöda! Jag gör det dom första 3-4  tvättarna, sedan verkar det som om risken är över. =)

Om du vill ha en blank, gammeldags yta på vävnader med lin i måste du mangla. Tänk på att mangelduken ska vara upprullad ett par varv innan du lägger på och att det ligger RAKT. Av tradition viker man handdukar och dukar i tre delar innan man manglar. Mangla gärna en gång direkt från tvättmaskin, häng upp att torka och mangla sedan en gång till när det är nästan torrt. Häng eller lägg luftigt tills det är helt torrt.

Men tänk för guds skull på att dra ur mangelduken ur mangeln när du är klar! Lägg den löst ovan på så att den kan torka. Fuktig duk förstör valsarna.

Själv är jag en riktig slarvmaja så kökshanddukar manglar jag inte. Jag kör dom i torktumlaren. He he. (Hoppas du satt ner så du inte ramlade omkull när du svimmade.)

Jag har tre större handdukar uppe i stallet, vävda i 60% bomull och 40% lin som jag vävde för 25 år sen. Dom tvättas ungefär varannan vecka och torktumlas. Något mjukare eller mer absorberande går bara inte att hitta!

I våras gick en av dom handvävda hankarna sönder. Men jag har å andra sidan aldrig varit bra på att väva band.

I övrigt ser dom nya ut.

Så bra håller handvävt!

 

2 svar på ”Tvättråd

  1. Underbar blogg! Det var PRECIS en sådan jag hade tänkt mig när jag skapade min blogg; men jag fick ”aldrig till det”! Jag kanske ska göra ett försök till nu när jag sett din? Använder du blogspot? Mycket trevlig text! Lätt att ”bläddra”. Summa summarum: Du har den perfekta bloggen!

    • Men tack snälla rara du! Jag har ju inte uppdaterat på evigheters, evigheter… Och nu fick jag lite ny ork – jag ska lägga upp lite mer om vad jag gjort på senaste tiden. :-) Hoppas att du kommer igång med din, har du en adress så jag kan kolla den?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *