Småmattor

Småmattor som jag vävde för att testa tekniken innan jag gav mig på stora mattor. :-)

Min rapport från provet:

Jag använde svart linmattvarp, solvade gåsögon för att kunna testa både kypert och tuskaft och en 30 sked. I fortsättningen kommer jag att gå ner till en 20-sked. Känns som att linvarpen tar över annars. Inslaget är handspunnen ofärgad ull av Gutefår (grått) svart Ryafår och vit Finullsfår. Jag spann väldigt grovt från tott för att få ett inslag med karaktär. Själv tycker jag att det grova är hur snyggt som helst. =)

Gute-ull i gåsögon:

Och så har vi en i svart rya-ull. Där valde jag att väva tuskaft och så plockade jag in små färgklickar av ull från Wåhlstedts. Den är egentligen lite svartare än på bilden…

Sen har vi en i vit finull där jag drog in gammelrosa ullgarn i varpen så att spetsarna på kyperten blir mer markerade. Finullen ger en väldigt luddig och mysig matta, nästan som sovrumsmatta. Inte optimalt till hallen. .-)

I den fjärde har jag haft en traditionell trasmatta som förebild. Tuskaft och randad i vit finull, gute-ull (den grå) och svart ryaull.

och så till sist – lite lek. :-)  Jag blev sugen på att prova hur mitt handspunna, grova garn ser ut mot maskinspunnet traditionellt mattgarn och här är resultatet. Lite random, ha ha.

Hm. jag borde nog ha plattat till dom lite och fållat och så. Ser jag nu. Hade varit snyggare. Nåja – jag får ta nya bilder när jag fixat dom. Glad är jag över dom i alla fall!

 

 

11 svar på ”Småmattor

 1. Tack snälla Ingegerd för att du kom in i mitt liv med dessa underbara mattor (och dig själv)! Jag ser fram emot när jag kan köpa min första Ingegerdmatta till min hall!

 2. Så rart av dig Ulrika! Värmer i hjärtat. Jag säger detsamma, hade du inte peppat mig så mycket kanske det inte kommit till skott, he he.

 3. Snygga!!! Vad användande du som varpen? Vilken typ/vikt av lin? Vad är det för skillnad mellan ull och lin varp?
  Ger du kurs på vävning och spinning? Hoppas det!

  • Jätteroligt att du gillar dom! Jag ska försöka hinna lägga in fler bilder i sommar på dom nya mattorna jag vävt. :-) Inga kurser – jag är inte tillräckligt duktig för att ha kurs. Jag är självlärd i vävningen och när det gäller spinna så har jag gått Sätergläntans kurser. Dem rekommenderar jag varmt! Inte nog med att det är en jätteduktig lärare – Lena Köster – utan man har mat och fint logi. Det är som semester. :-)

 4. Heysan! Så snygga! Vilken vikt/typ lin använder du til varp? Vad är skillnad mellan lin och ull varp? Gör du kurs på spinning och vävning? Hoppas det!!!

  • Hej! Tack! Roligt att du tycker om dom. Jag använder Bockens Linmattvarp 8/3 till sovrumsmattor och 8/4 till hallmattor. Jag har vävt ett antal till men jag är slarvmaja och har inte lagt in bilder. Ska göra det.

   • Jag glömde – jag använder linvarp för att dom ska bli hållbara och för att få mer styrsel i mattan. Ullvarp har jag bara till tyger och filtar för det tål inte slitaget på samma sätt. Nej, jag har inga kurser. Jag kan inte tillräckligt för att hålla kurs. :-)

 5. Tack du för svaret! Det hjälper med min besämelse. Lin blir det!
  (Du borde tänka om kurser! Jag vill vara din första elev!)
  Susan

  • Ha, ha, gulligt av dig! :-) Det är klart, då kan man ju göra fel tillsammans, det är roligare än att göra det ensam. *flinar*

 6. Tack för inspirerande mattor! Jag väver bara för eget nöjes skull och det är en härlig sysselsättning nu när jag är pensionär. Att hitta nya idéer är så kul! Fortsätt skapa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *