Ylle

Ett rent prov som jag vävde våren 2013. Jag hade ett par hekto växtfärgat ullgarn som jag aldrig kunnat bestämma mig för vad jag skulle göra med. Eftersom dottern har börjat lajva har jag nu avsättning för handvävda ylletyger (äntligen!). Jättekul!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Jag solvade enkla gåsögon på 4 skaft men trampade igenom 4 varv så att det blev sammanlagt 15 inslag åt varje håll. Liksidigt blev bäst jag provade oliksidig men det blev inte tillräckligt stadigt för att sy i.

Det var ett elände att hitta lämplig sked. Jag letade igenom varenda bok jag har med tyger, kläder och ylle i största allmänhet. Men eftersom varpen är samma grovlek som sjalgarn fanns inget vettigt (förutom pläd och jag ville ju ha stadigare än så).

Så jag experimenterade mig fram till 40/10 1:1.  Lagom tätt i mitt tycke för ett grövre tyg eftersom jag inte skickade iväg tyget på beredning utan endast tvättade och rullade på en cylinder medans det torkade. (Jag hittade det tillvägagångsättet i en gammal vävbok från Norska Hemslöjden. )

 

Ett annat ylletyg som jag väver till dotra att sy en lajvklänning av. Fårö ullgarn (600 m/hg) i naturvitt och mörkt krapprött. 60-sked 1:1. Treskafts kypert. :-)  Jättekul att väva!

20131106 Ylletyg 1

20131106 Ylletyg 2

Observera att jag struntar fullkomligt i kanterna eftersom dom ändå ska klippas bort. Jag varpade 3 trådar mattvarp till stad för att slippa vävspännaren. Dom drog jag på separat med större tyngd än vanligt för att dom ska vara riktigt hårt spända. Vi får se om det håller hela varpen ut, he he.

20131106 Ylletyg 3

Provade att väva av handspunnen merino, tanken är att jag ska sy en tunika så fort jag hinner. Varp i bomull 16/2, glest skedad, dels för att ge inslagsgarnet full effekt, dels för att få riktig ”merinokänsla” i plagget. Merinoullen är Malabrigo Nube.

20151031_134927

 

 

 

 

 

 

Här har jag vävt av ofärgad ull från mina egna Åsenfår. Varp av Annas hals och sidull samt Majas halsull, kammad och spunnen entrådig i Z. Inslag av Alice och Emma, kardad och spunnen entrådig i S. Av tyget handsydde jag en överklänning i vikingatida stil. Vävd i tuskaft för hållbarhet (det är mycket slitage när man lajvar) med munkabältesbårder i växtfärgad ull. :-)

20150228_192650 20150228_192642

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rutigt ylletyg, även det avsett för vikingalajv. Ullgarn från Korps i grönt, beige och tegelrött (krapp). Här gjorde jag en gåsögonvariation med en extra tråd i mönsterapporten i både varp och inslag för att få en hel romb placerad i varje ruta.

Rutigt ylle 1 Rutigt ylle 3

 

 

 

 

2 svar på ”Ylle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *